Går det att rädda en relation efter otrohet?
Otrohet är ofta en mycket smärtsam erfarenhet där tilliten man byggt upp med sin partner bryts. En otrohet kan få djupa konsekvenser för alla inblandade parter där relationen kan ta slut eller att relationen aldrig blir densamma igen. Har man varit utsatt för otrohet upplever man ofta en rad olika känslor såsom sorg, ilska, förtvivlan och förtroendekris. Om man själv varit otrogen kan det innebära känslor av skuld och skam över det man utsatt sin partner för. Det är möjligt att rädda en relation efter otrohet men det kräver arbete, engagemang och ömsesidig vilja från båda parter. Det är en utmanande process där man behöver ge relationen tid att återhämta sig. Båda behöver landa i en acceptans av det som skett och vara beredda att göra det nödvändiga arbetet och att möta de utmaningar som uppstår längs vägen.
Vad är otrohet?
Det finns ingen universell definition på vad otrohet egentligen är. Otrohet innebär vanligtvis att en person bryter mot överenskomna eller förväntade normer, löften eller förpliktelser i en romantisk eller sexuell relation genom att engagera sig i intima eller känslomässiga handlingar med en annan person utan samtycke från sin partner. Det kan inkludera fysisk intimitet, såsom sexuell kontakt, eller känslomässig intimitet, såsom att utveckla starka känslor för någon annan än ens partner. Otrohet kan således vara både fysisk och emotionell och uppfattas olika av olika människor och kulturer.
Olika former av otrohet
Otrohet kan ta olika former och variera i grad av allvar. Nedan listas några av de vanligaste formerna:
- Fysisk otrohet: Detta innebär att engagera sig i fysisk intimitet med någon annan än ens partner, såsom att ha sexuella relationer eller andra fysiska handlingar.
- Emotionell otrohet: Emotionell otrohet uppstår när en person utvecklar starka känslomässiga band eller intima förbindelser med någon annan än sin partner. Det kan inkludera att dela djupa känslor, tankar eller hemligheter med någon annan på ett sätt som normalt reserveras för ens partner.
- Digital otrohet: Engagera sig i flirtande, sexuell kommunikation eller utbyte av intima bilder via digitala plattformar som ex sociala medier, sms eller online-chattar.
- Ekonomisk otrohet: Ekonomisk otrohet handlar om att dölja eller använda pengar på ett sätt som är mot partnerns förtroende eller överenskommelse.
Orsaker till otrohet
Orsakerna till otrohet kan vara komplexa och variera från person till person och förhållande till förhållande. Några vanliga orsaker inkluderar brist på kommunikation, känslomässig eller sexuell frustration, känslomässig frånvaro i relationen eller ensamhet, bristande tillfredsställelse i förhållandet, längtan efter spänning eller bekräftelse, personliga eller relationella problem och dålig gränssättning. Otrohet handlar sällan om kärlek utan om att kortsiktigt få vissa känslor tillgodosedda, som bekräftelse på att man är attraktiv, längtan efter fysisk närhet och så vidare.
Hur kan man arbeta med otrohet i parterapi?
Att söka professionell vägledning kan vara till stor hjälp för att arbeta genom de utmaningar som en otrohet innebär. Att arbeta med otrohet i parterapi är en känslig process som kräver förtroende, empati och öppen kommunikation. Terapeuten hjälper paret att utforska orsakerna bakom otroheten, förstå dess effekter på relationen och identifiera möjliga vägar framåt. Det kan inkludera att bearbeta känslor av svek och återuppbygga förtroende genom öppen dialog och ömsesidig respekt. Terapeuten kan också ge verktyg för att hantera svårigheter och stärka bandet mellan partnerna. Här är några exempel:
- Skapa en trygg miljö: Terapeuten hjälper till att skapa en trygg och stödjande miljö där båda parter kan uttrycka sig fritt och känna sig hörda utan rädsla för fördömanden.
- Utforska orsakerna: Det är viktigt att förstå de underliggande orsakerna till otroheten såsom bristande kommunikation, oöverstigliga konflikter eller personliga problem hos en eller båda parterna.
- Bearbeta känslor: Terapeuten hjälper paret att identifiera och hantera de känslor som uppstår till följd av otroheten, till exempel ilska, sorg, skuld och skam.
- Förståelse och empati: Paret får vägledning att utveckla en förståelse för varandras perspektiv och känslor då det är avgörande för att fördjupa relationen och främja förlåtelse och helande.
- Återuppbygga förtroende: Terapeuten ger verktyg och strategier för att återuppbygga förtroendet, inklusive ärlig kommunikation, transparens och överenskommelser om gränser och förväntningar.
- Fokus på självreflektion: Parterna uppmanas att reflektera över sina egna handlingar och beteenden samt hur de kan bidra till att stärka relationen och förhindra liknande problem i framtiden.
- Arbete med försoning: Försoning är en process som kan ta tid och kräver engagemang från båda parter. Terapeuten stöder paret genom att utforska och bekräfta framsteg och uppmuntrar till ömsesidig respekt och acceptans.
En parterapi behöver inte alltid innebära att man måste rädda sin relation utan det kan också handla om att ett par behöver kunna separera på ett schysst sätt när det finns andra familjemedlemmar såsom barn att ta hänsyn till. Hos oss på KBT-Allians arbetar erfarna terapeuter där ni kan få hjälp med både parterapi och individuell terapi online eller fysiskt på plats på mottagningen.